Onderwijs
Verbum ECC biedt kwaliteitsonderwijs in de filosofie
Filosofie is een eeuwenoude discipline die zich bezighoudt met het stellen van vragen over de aard van de werkelijkheid, het bestaan, kennis, waarden, rede en het doel van het leven. Het bestuderen van filosofie kan waardevol zijn voor iedereen, omdat het ons leert vanuit vele invalshoeken na te denken, concepten te analyseren en ons eigen standpunt te verduidelijken.
Door bestudering van primaire filosofische en literaire teksten ontwikkelen we een beter begrip van onszelf en de wereld om ons heen. Het leert ons om complexe problemen te benaderen met een open houding en om verschillende perspectieven aan te nemen en te beoordelen. Bovendien kan het beoefenen van de kritische vaardigheden die de filosofie ons bijbrengt ons helpen met het maken van (niet-)alledaagse beslissingen en het vinden van betekenis in ons leven.
Wat zijn Great Books?
Verbum ECC biedt hoogwaardig onderwijs aan de hand van op maat gemaakte Great Books-cursussen. De Great Books-methode is geen strikt omlijnde methode. Great Books-cursussen kennen echter de volgende overeenkomsten:
-
Bestudering van primaire teksten
-
Focus op klassieke boeken die van invloed zijn op de Westerse samenleving en cultuur
-
Socratisch dialoog en de discussie tussen leraar en leerling (evenals de leerlingen onderling) staat centraal
Door deel te nemen aan Great Books-cursussen worden leerlingen gestimuleerd om diepgaande discussies te voeren en complexe ideeën te analyseren.
Een cursus kan gaan over één boek van één auteur, of over diverse invloedrijke werken door de geschiedenis heen die thematisch met elkaar samenhangen, zoals wijsgerige antropologie, ethiek, politieke filosofie, theologie of esthetica.
Welbekende filosofen die langskomen zijn o.a.: Plato, Aristoteles, Cicero, Augustinus, Thomas van Aquino, Pascal en de modernen. Daarnaast kunnen ook literaire werken aan bod komen, bijvoorbeeld: Homerus, Ovidius, Shakespeare, Goethe e.a.
Hoewel deze werken ons voorbeelden geven van uitzonderlijke geesten en ons bekend maken met de grondslagen van de westerse beschaving, is dit niet de primaire reden waarom ze bestudeerd worden. De vaste overtuiging is dat deze boeken ons denken openen voor de structuur van de werkelijkheid. Juist vanwege de vaak conflicterende discussies en argumenten die deze boeken presenteren leren wij beter onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaak, waarheid en onwaarheid, rede en drogreden.